Skip to main content

Lyhyt lajiesittely – Nosework

Taustaa

Noseworkissa etsitään ennalta määrättyjä hajuja eri ympäristöissä.

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia, ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USA:ssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo tuhansia koiria.

Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi kallista varustautumista eikä koiralta tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja, perushallinta riittää. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Noseworkin perusajatukseen kuuluu, että se on mukavaa tekemistä sekä ihmisille että koirille. Kouluttamisessa suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.

Nosework on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella tavoitteenaan kokeet. (Lähde: nwf.fi)

Nosework Suomessa

Nosework tuli Suomeen 2015 jolloin perustettiin lajin ympärille Nose Work Finland ry. Allekirjoittanut on ollut tuon yhdistyksen puheenjohtaja 2021. Suomessa on käytössä omat kansalliset säännöt joita on ajan saatossa hieman paranneltu. Nosework siirtyi Kennelliiton alle 1.1.2020 ja uusimmat sääntömuutokset astuvat voimaan 1.6.2022.

Nosework-koelajissa etsitään eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajuja. Kuten monessa muussakin lajissa, noseworkissä on kolme eri luokkaa (1-3). Eukalyptus on 1. luokan ainut haju. 2. luokassa on käytössä eukalyptuksen lisäksi laakerinlehti (tai näiden yhdistelmiä) ja 3. luokassa käytetään kaikkia em. hajuja tai niiden yhdistelmiä. 1. luokassa ei ole häiriöhajuja, muissa luokissa voi olla.

Miten saada tietoa?

Laji sopii myös niille, joilla ei ole minkäänlaisia tavoitteita käydä kokeissa. Se on kivaa yhdessä tekemistä ja lähes kaikki koirat pitävät nenällä ratkaistavista ”tehtävistä”. Nuuhkuttelu laskee jopa stressiä, jos sitä on.

Niiden, jotka aikovat kokeeseen, kannattaa perehtyä sääntöihin hyvin. Säännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta. Tietoa harrastamisesta löytyy myös erilaisista facebook –ryhmistä. Kennelliitto kertoo lajista sivuillaan. Huomaa, että säännöt muuttuvat 1.6.2022. Muuttuvat säännöt ovat jo tiedossa ja löytyvät tällä hetkellä osoitteesta Kennelliiton sivuilta.

Hyvän kuvan kokeista ja niissä vaadittavasta osaamisesta ja koiran käytöksestä saa parhaiten menemällä mukaan kokeen järjestelyihin, talkoisiin. Se on hyvä keino nähdä paljon itse lajista koska usein ei voida järjestää yleisölle katselumahdollisuutta. Tämä johtuu siitä, että monet koepaikat ovat ahtaita ja niissä kokeeseen osallistuvien koirakoiden liikkuminen järjestetään siten, että koirien kohtaamiset ovat mahdollisimman vähäisiä. Laji on alun perin luotu rescue-koirien aktivoimiseksi ja laji on haluttu sellaiseksi, että sitä voi harrastaa myös arat koirat. Mikäli yleisö liikkuu koealueella mielivaltaisesti, siitä aiheutuu joillekin koirille häiriötä ja joillekin toisille mahdollisesti ei, ja se ei ole tasapuolista.

Hajujen käsittely

Koska noseworkissä etsitään tiettyjä hajuja ja etsintäalueella voi olla myös erilaisia häiriöhajuja, kannattaa ottaa huomioon se, mitä hajua oikeasti koiralleen opettaa. Jos hajuja käsitellään huolimattomasti, voi koira oppia jopa ilmaisemaan eri hajujen yhdistelmää. Kun haju siirtyy materiasta toiseen, tapahtuu kontaminaatiota. Mikäli kontaminaatio aiheuttaa etsittävän hajun sekoittumisen muihin hajuihin, kontaminaatio on negatiivinen asia. Hajua toki voi siirtää tarkoituksellisesti materiasta toiseen, mutta oleellista on tiedostaa hajun siirtyminen.

Suosittelen olemaan siis huolellinen hajuja käsiteltäessä sekä myös niitä säilytettäessä. Hajut ovat noseworkissä hydrolaatteja, eivätkä niiden säilytysastiat ole täysin tiiviitä.

Treeneissä ja kokeissa hydrolaattia imeytetään esim. huopatassuun tai vanupuikkoon joka sitten kätketään koiralle etsittäväksi. Huomaathan, että mikäli olet sotkenut hydrolaattia käsiisi ja kosket käsilläsi jotain kohtaa etsintäalueella, koirat löytävät ja ilmaisevat myös tuon kohdan. Koira toimii siinä oikein, mutta kätkön tekijä on ollut huolimaton.

Koepaikka ja etsintäalueet

Alue, johon kuuluvat pysäköintipaikka, koirien ulkoilutusalue ja kaikki etsintäalueet on viralliselta nimeltään koepaikka. Siihen siis kuuluvat kaikki kokeeseen tarvittavat alueet ja tilat.

Noseworkissä on neljä eri etsintämuotoa; sisä-, ulko-, ajoneuvo- ja laatikkoetsintä. Sisä- ja ulkoalue-etsinnöissä on määritelty luokittain nouseva kätkön maksimikorkeus. Laatikoiden määrä kasvaa luokittain ja ylemmissä luokissa ne voivat olla myös muita ”laatikoita” kuin 1. luokassa tuttuja pahvilaatikoita. Ajoneuvoetsinnässä kätkön maksimikorkeus on pienimmän kokeeseen osallistuvan koiran noin kuonon korkeudella.

Jari Torkko
NW vastaava koetoimitsija